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Dear Bill:

This is in responsc to your July 3G correspondence conceming a system to address
disputes arising out of the Family and Medical Leave Act and the Privacy Act. After

our last discussion, we agreed to send you a wntten summary of our understanding
regarding ynur concems.

You indicated (hal there Is a problem in the field with managers who insist on
retentior and review of records containing a prognosis or diagnosis. The National
Medical Directar for the Postal Service, Dr. David Reid, . addressed the documen-
tation requirements for approval of [save in a memeorandum dated June 22, 1995. As
noted by Dr. Reid, medical information received by an employee's supervisor that
provides a diagnosis and a medical prognosis must be forwarded to the health unit or
office of the rontract medical provider and treated as a "restricted medical record”
under Saction 214.3 of Handbook EL-806. This application is consistent with the
documentation requitemnents under the FMLA. Therefore, to address your concerns

we can reissue the memorandum and review specific complaints on a case by case
basis.

In response lo your questions regarding those issues needing agreement or dis-

agreement as to the basic principle, we submit the following as our understanding of
our final discussion:

Issue: Whether or not supervisors/postmasters/managcrs may maintain files
containing medical records including prognosis or diagnosis.

Answer: Management may maintain WH380, union FMLA forms. or other
certifications from health care providers that do not contain restricted medical
Information. Documents containing diaytosis of prognosis must be returned
to the employee, destroyed, or forwarded fo the medical unit,

475 L°Eniavr P2 SW
Wau sviiun ©C 20200-4 °0Q

e P e v e e




M-01379

Issue ‘hether or not employees returning . . na (MLA absence may be
denieL employmert after submission of a physician's staiement that tha
employee |s fit to return lo duty (825.310c¢).

Answer: No.

Issue: Wrether or not the Postal Service may require a second medical opinion

through a fitness for duty exam by a USPS designated phys:c:an fora FMLA
absence for the condition justifying TMLA (825.310e).

Answer: Not pror to returning the employee to active status. After the employee
returns fo work, management maintains the same rights as they wouid otherwise
have if an employse who has not been on leave comes to work and they have
reason to believe the employee may be Incapable of perfarming the werk without
endangering himself or others around him.

Issue: May disciplinary action against an employee inciuje any absences
covered by FMLA (825.220.3.0)7

Answer: No.

Issue: Is the employer requlred to post form 14207 Afer being propery notified
by the employee of a FMLA condition, is the employer required to notify the
employee of employee obligations and provide the emplkyee with their rights and
obligations (825.300 and 825.301)7?

Answer Yes, the form 1420 should be posted. The employee should be
provided a copy of Publication 71 and a copy of the completed and signed
PS 3971, Request for or Notification of Absence, with the type of leave and
additional documentation requirements noted.

Issue: Can an employee retuming from a FMI A ahsanea ar haing examined for
a FMLA condition be required to provide access to cmpieyce private medical
records as a condition of emplayment (§25.310a)7

Answer. Employees returning from an FMIA absence cr being examined for an
FMLA condition arc not required {o provide accass to thair private medical

records. Huwever, documenlalion necessary to determn ne F MLA coverage may
be required.

lssue: If the employer does not mesat its pesting and notice obligation within the
required time frames, at what point can the omission be corrected and how is the
time spent on FMLA treated? .

Answer: The ohligation s met whan the amission Is corrected. The time spent
on leave will not count sgainst the employce’s 12 weeks of FMLA entilement
even though leave for covered conditions will be protecied by the FMLA.
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Should you = ~ve ary further questons concerning” 33¢issucs, you may call
* Corlne Rodi Juez at (202) 268-3823.

Sincerely, -
-Anth%J. \égliante -
Menager ’

Contract Administration (APWU/NPMHU)
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UNITED STATES
Bd posTAL SERVICE

MANAGERS, HUMAN RESOURCES (ALL AREAS)
MANAGERS, HUMAN RESOURCES (ALL DISTRICTS)
SENIOR AREA MEDICAL DIRECTORS

SUBJECT: Documentation Requirements

It has recently come to my attention that there is some confusion in the fileld concerning
the substance of medical information needed by a supervisor to approve leave pursuant
to Section 513.36 of the Employee and Labor Relations Manual. The following restates
the Postal Service’s position.

When employees are required to submit medical documentation to support a request for
approved leave, such documentation should be furnished by the employee's attending
physician or other attending practitioner, with an explanation of the nature of the
employee’s illness or injury sufficient to indicate that the employee was or will be unable
to perform his or her normal duties during the period of absence. Normally, statements
such as “under my care” or “received treatment” are not acceptable evidence of incapac-
itation.

In order to return to duty when medical documentation is required, an employee must
submit to the supervisor information from the appropriate medical source which
includes:

1. Evidence of incapacitation for the period of absence.
2. Evidence of the ability to return to duty with or without limitations.

Medical information which includes a dlagnosis and a medical prognosis is not necessary
to approve leave. A health care provider can provide an explanation of medical facts suf-
ficient to indicate that an employee is, or will be, tncapacitated for duty without giving a
specific diagnosis or medical prognosis. If medical documentation Is received by an
employee’s supervisor that provides a diagnosis and a medical prognosis, it must be for-
warded to the health unit or office of the contract medical provider and treated as a
“restricted medical record” under Section 214.3 of Handbook EL-8086.

In order to facilitate operational scheduling and planning, supervisors may request med-
ical information relative to the duration of an absence, future absenses, or an employ-
ee’s future ability to perform the full duties of & position’or duty assignment. Such
information may be given to a supervisor by an employee or health care provider with-
out divulging resiricted medical Information.

David H. Reid, III MD

National Medical Director
Office of Employee Health and Services

E:ELMande Excerpts, Continued . -5

only when the employee is on restricted sick leave (see
513.37) or when the supervisor deems documentation desir-
able for the protection of the interests of the Postal Service.

513.362 Over 3 Days. For absences in excess of 3 days,
employees are required to submit documentation or other
acceptable evidence of incapacity for work.

513.363 Extended Periods. Employees who are on sick
leave for extended periods are required to submit at appro-
priate intervals, but not more frequently than once per pay
period, satisfactory evidence of continued incapacity for
work unless some responsible supervisor has knowledge of

: employee’s continuing incapacity for work.

- 5§13.364 Medical Documentation or Other Acceptable

Evidence. When employees are required to submit medical
documentation pursuant to these regulations, such docu-
mentation should be furnished by the employee’s attending
physician or other attending practitioner. The documentation
should provide an explanation of the nature of the employ-
ee’s iliness or injury sufficient to indicate to management that
the employee was (or will be) unable to perform his or her
normal duties for the period of absence. Normally, medical
statements such as “under my care” or “received treatment”
are not acceptable evidence of incapacitation to perform
duties. Supervisors may accept proof other than medical
documentation if they believe it supports approval of the sick
leave application. ‘
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I The American Civil Liberties Union. has questioned one of our sectional

... center managers concerning an instruction that was issued with reference
~ . to medical documentation required to support absences due to illness or
. injury. : -

“".Our Office of Labor Law has answered that.correspondence, and we believe
... the reply should be forwarded for your information. It {s enclosed.
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June 20,
M. Alan L. Schlosse
Staff Counscel
American Civil Liberties Union
of Horthern California, Inc.
814 Mission Strect - Suile 301
San francisco, California 91102

Dear M. Schlasser:

This responds to your April 12, 1579, letter to :

MSC Manager/Postmaster, , concerning the medical
documentalion required to suppart abs oncv' Tdue to illness or injury.
Specifically, you inquired as to the "reasons for Lhe disclosure of
diagnosis requircuent of section 513.364" of the Postal Service's

Employec and Labor Relations Manual (ELM). In this regard, you indicated
your undcr;tanding that the requirement for inclusian of diagnosis infor-
mation contained in the July 27, 19783, directive of Postmaster

was incorporaled in the ELM, and you expressed the view that -

- Tthe requ1remcnt of disclosure of cause of illness constitutes an invasion

of privacy, protected by the United Slates Constitution.”

Initially, we note that ELM, Section 513.364, which is the controlling
regulation in such matlers, does not contain a "disclosure of diagnosis
requirement." It does, however, require that the medical documentation
submitted in support of an applicalion for sick leave contain more than
the "physician's certificate of discase or disorder"” suggested in your

letter. Thus, Section 513.364 provides: ...

364 Medical Documentation or Other Acceptable Evidence.
~ Hhen employees are required to submit medical documentation
pursuant to these regulations,.such documentation should Le
furnished by the cmployee's attending physician or other
attending practilioner. ﬁnch docuientation shou]d_grovlde
an explanation of the nnLuxn of _the cnployea's illness or
Jnjury sufficient o indicate (n management that The employee
was_(or will be) unablii To perfovm his normal_postal duties
for the period of abs ence. forma Ty, mrc1rnl statements such
as_"under my care™ nr "vecrived ‘Lreatment'” ave not acceptabie
evidence of incapacitaticn_to pertorm duties. Supervisors
may accepl proof other» than modical doctmentation {f they
believe it supports approval of the sick leave application.
(Cmphasis added.)

The requirements for some statement as Lo the naturc of the cmployee's
illness evidences more than a concern for preventing fabrication of
{llness. As the above language indicales, sick lcave cannot be granted
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for all dllnesses and injuries, but only for Lhose whvich incapacitate
an employee tar the performance of nermimi postal dulies. In shert,
sick leave is not an uncendilienal privilece, Lut one which can be
exercised only upon a showing of inabilily to work.

Given the conditional nature of the PFostal Service (and the entire
Federal Governmenl) sich leave pocogram, we believe that, in censidering
an employee's application for use of sick Teave, Foslal Service manage-
ment has a legitimate nerd to hnow whether the illnese s of such a
naturce as to, in fact, incapacitate the employer for the performance

of duties. As Section 516,364 indicataes, ow past orpericnce has shown
that statements which merely verify attention or treatment by a doctor
do not meet that need. Indeed, as you are aware, theve are many condi-
tions for which a doctor is consulted which do not, in any way, interfere
with performance of work. Conseguently, more than a general medical
statement is necessary for the purposes of considering a sick leave
application.

At the same time, however, we have no desire to cause embarrassment to
employees, and we generally have no need to know the specifics of the
cause or treatment of an employece's illness. Thus, our new regulations
do not require a diagnosis statement, but rather only that information
"sufficient to indicate Lo management Lhat the employee was (or will be)
unable to perform his norma) postal dulies for the period of the absence."
Within the parameters of such language, a doctor can give the information
necessary for approval af sick leave, c.g., statements indicatirg that

an employee is unable to perform heavy 1ifting or requires rest and

quicet at home. without revealing particularly inlimale details abaut

the employee's illness. In our view, thevefore, such languaqe satisfies
both the interest of Timited disclosure of personal information by
employces and management's neced to ensure that the requirements condi-
tional to use of Lthe sick leave privilege are met.

We hope that the foregoing will be of assistance to you,

Very, truly yours,

Stephen E. Alpern
Associate Genvral Counsel
Office of Labor Law




