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UNITED STATES POSTAL SERVICE

—and- Case No. H1N-SF-C—-30285

NATIONAL ASSOCIATION OF LETTER
CARRIERS

Subject: Administrative Leave - Eligibility - Limitations

Statement of the Issues: Whether full-time regular
employees asked to report on a non-scheduled day but
prevented from reporting by an "Act of God'" are en-
titled to administrative leave for that day under
Section 519.215a of the Employee & Labor Relations
Manual (EELM)? If so, are there other provisions of
the ELM or handbooks which place limitations on this
administrative leave obligation? If so, what are
those limits?

Contract Provisions Involved: Articles 7, 8, 19, 37 and
41 of the July 21, 1981 National Agreement and various
ELM and handbook provisions.

Appearances: For the Postal Service,
Stephen W. Furgeson, Labor Relations Executive,
Washington; for NALC, Shailah T. Stewart, Attorney
(Cohen Weiss & Simon), and Devon Lee Miller, NALC
Staff Attorney.

- Statement of the Award: The grievance is resolved
in accordance with the foregoing opinion.




BACKGROUND

This case involves a dispute over the administrative
leave provisions in Section 519.215 of the Employee & Labor
Relations Manual (ELM). NALC urges that full-time regulars
asked to work on a non-scheduled day but prevented from re-
porting by an "Act of God" are entitled to administrative
leave. The Postal Service disagrees.

On Tuesday, October 16, 1984, a severe snowstorm struck
the Colorado Springs, Colorado area. The roads were closed
and postal operations were shut down. This was, in the
Postal Service's view, a "community disaster' or "Act of God"
which triggered the administrative leave provisions of the
ELM. The relevant provisions read as follows:

"519.1 Definition. Administrative leave is
absence from dukty authorized by appropriate
postal officials, without charge to annual or
sick leave and without loss of pay.

519.2 Events and Procedures for Granting
Administrative Leave

.21 Acts of God

.211 General. Acts of God involve com-
munity disasters such as fire, flood, or storms.
The disaster situation must be general rather
than personal in scope and impact. It must
prevent groups of employees from working or re-
porting to work.

.215 Employees Prevented from Reporting.
Employees scheduled to report who are prevented
from reporting or who after reporting are pre-
vented from working by an Act of God may be ex-
cused as follows:

oo ~ a. Full-time and part-time regular
employees receive administrative leave to cover
their scheduled tour of duty not to exceed &
hours. . i

b. Part-time flexible employees
receive administrative leave for 2 or 4 hours, as
provided in 519.214c." (Emphasis added)



The work force on Tuesday, October 16 consisted largely
of full-time employees for whom this was a regularly scheduled

day. Most of them were unable to report on Tuesday because
of the snowstorm. They received administrative leave, eight
hours' pay for the day.

Management had earlier anticipated that extra help, be-
yond the regularly scheduled force, would be needed this
Tuesday. It asked seven full-time employees to work on what
was for them a non-scheduled day. They agreed to work. How-
ever, they too were unable to report because of the snowstorm.
They were denied administrative leave. That denial prompted
the instant grievance. NALC contends that these seven em-
ployees' rights under Section 519.215a have been violated.

It believes they should be treated the same as the full-time
employees for whom Tuesday had been a regularly scheduled
day. It requests that they be given administrative leave,
that is, eight hours' pay, for the day's work they lost due

DISCUSSION AND FINDINGS

The critical ELM langauge, Section 519.215a, speaks of
"full-time...regular employees' who are '"'scheduled to report'"
but are '"prevented from reporting...by an 'Act of God'..."
and who are accordingly entitled to "administrative leave to
cover their scheduled tour of duty not to exceed 8 hours."
Administrative leave authorizes pay for the employee's ab-
sence, for the lost work opportunity.

NALC claims the language of 519.215a expressly applies
to the grievants' situation on Tuesday, October 16. It as-
serts that they were "full- tlme...regular[s]” that they were
"scheduled" on the Tuesday in question even though this was
ordinarily one of their non-scheduled days, that they were
unable to report on account of an "Act of God", and that
they hence satisfied the requirements of 519.215a and had a
right to administrative leave. It believes its interpreta-
tion of this administrative leave language is supported by
other ELM and handbook provisions and by equitable considera-
tions as well. It adds that even if the arbitrator views
this language as ambiguous, the ambiguity should be resolved
against the Postal Service inasmuch as Management alone
drafted 519.215a. :

The Postal Service, on the other hand, insists that full-
time regulars are eligible for administrative leave only for



absence due to an "Act of God" on a regularly scheduled day.
It emphasizes that 519.215a covers a "scheduled tour of duty"
and it construes those words toc mean a ''regularly scheduled
tour..." It says this interpretation is supported by other
terms of the National Agreement and various handbooks. It
maintains the grievants had no rights under 519.215a because
their absence was on a non-scheduled day, i.e., something
other than a regularly scheduled day. It notes that if the
administrative leave language is deemed ambiguous, the am-
biguity should be resolved in Management's favor because of
past practice. It relies also on its "pay policies" and
"payroll procedures', all of which call for denial of admini-
strative leave to full-time regulars on a non-scheduled day.

Any analysis of this dispute must begin with the proposi-
tion that the ELM, including Section 519.215a, is incorporated
in the National Agreement through Article 19.. Hence, the
Postal Service appears to be obliged to grant administrative
leave under the ¢ircumstances set forth in 519.215a. The par-
ties read this provision differently. WNALC's reading is that
full-time regulars are potentially eligible. for administra-
tive leave on any day they are scheduled, whether part of
their regularly scheduled week or mot. The Postal Service's
reading is that full-time regulars are not eligible on a non-
scheduled day, on any day outside their regularly scheduled
week. : :

NALC's interpretation is consistent with the plain
language of Section 519.215a, ", ..administrative leave to
cover their scheduled tour of duty..." There is no indica-
tion that the word '"scheduled" was used here as a term of art.
Hence, it should be given its customary workplace meaning.
Someone is "scheduled'" on a certain day if he has earlier
. been directed to report that day. This is true regardless
of whether or not that day is part of his regular work week.
Article 8, Section 5 (National Agreement) recognizes that
nwhen needed, overtime work for regular full-time employees
shall be scheduled..." Overtime results from work on a non-
scheduled day. 1t follows that an employee can be "scheduled"
on what would otherwise have been a non-scheduled day. And
once "scheduled" in this manner, he is obligated to work.*

E3

T assune of course that this request to work was con-
sistent with the overtime distribution rules and the over-
time desired lists.




For the non-scheduled day thus becomes part of his "assigned
schedule™ and it is then his responsibility, according to
Section 511.43 (EIM), "to maintain...[his] assigned schedule
and...make every effort to avoid unscheduled absences."
Should he fail to report on such a day without justification,
he might well be disciplined. The existence of this obliga-
tion to work in these circumstances necessarily assumes that
he has been "scheduled." As for the phrase 'tour of duty",
it refers to his hours of work on a ""scheduled" day.

This view is supported by the final words in Sectiomn
519.215a, "...their scheduled tour of duty not to exceed 8
hours" (Emphasis added). A regularly scheduled tour in-
volves eight hours' work, no more. e underscored words
suggest that the Postal Service also had in mind tours of
more than eight hours, that is, something other than a regu-
larly scheduled tour. Otherwise there would have been no
need for this eight-hour limitation. That being so, admini-
strative leave in 519.215a cannot be read as if it applied
only to a "...regularly scheduled tour of duty..."

The Postal Service and NALC were well aware of the dif-
ference between regularly scheduled days and non-scheduled
days. They provided in Article 8, Section 4C (National Agree-
ment) for the payment of overtime for "time worked outside
...lone's] regularly scheduled work week..." They provided
in Article &1, Section 1A (Natiomal Agreement) for continua-
tion of "existing local procedures for scheduling fixed or
rotating non-work days...'" (paragraph 37 and for waiver of
the posting requirement where a given "*agsignment' has under-
gone a "change in starting time or in non-scheduled days..."
{paragraph 4). Moreover, Section 513.4116 (ELM) states that
vgick leave may be charged on any scheduled work day of an em-
ployee's basic work week..." And Section 519.253b (ELM) :
states that "administrative leave for blood donation may be
granted during a regular tour of the employee's basic work
week..." In the instant case, however, the disputed lan-
guage simply refers to the employee's "scheduled tour of duty
”_ " Had the Postal Service intended these words to limit
coverage to regularly scheduled days, or had it intended
these words to exclude non-scheduled days, it surely would
have said so. A comparison of Section 519.215a with these
other provisions strongly suggests that no such limitation
or exclusion was contemplated.

Notwithstanding these realities, the Postal Service be-
lieves the language of Sectiom 519.215a favors its position.




It stresses two words in the key sentence, "Full-time and
part-time regular employees receive administrative leave to
cover their scheduled tour of duty..." It urges accordingly
that the coverage is only for regularly scheduled days. This
argument recasts the sentence In a strained and artificial
manner. The word "regular" is descriptive only of the class
of employees covered by 519.215a. It is not descriptive of
the kind of "scheduled tour...' covered by 519.215a. The
Postal Service's attempt to wed "regular'" to "scheduled" is
not convincing, either as a matter of syntax or from the
standpoint of other provisions of the National Agreement .

For these reasons, my conclusion is that Section 519.215a
is applicable to a 'scheduled tour..." on any day, including
a day outside an employee's regular schedule., The fact that
an employee's absence due to an "Act of God" occurs on what
would normally have been a non-scheduled day does not make
him ineligible for administrative leave. I accept NALC's
interpretation of 519.215a.

This finding, however, does not necessarily resolve the
grievance. For there are other ELM (and handbook) provisions
which establish general principles with respect to the appli-
cation of amy paid leave and thus override the eligibility
conditions for administrative leave.

The critical EIM provision is Section 433.1 concerning
"straight time pay':

"Definition. Straight time pay is the total
earnings of an employee for hours of work or au-
thorized paid leave not in excess of 8 hours in
a service day or 40 hours im a service week."
(Emphasis added}

The significance of these words is clear. Keeping in mind
that "paid leave" is compensated at straight time**, an em-
ployee's “total" straight time pay in a service week may '‘not"

¥  The Postal Service's evidence on the practice with respect
to 519.215a was not persuasive. It may be that whatever prac-
tice the Postal Service sought to demonstrate was a reflection
of its interpretation of the F-21 manual (Section 323.4) rather
than 519.215a of the ELM. :

** Because ''paid leave' is not work, it cannot be compensated
at overtime rates.



be "in excess of 40 hours...", whether that pay is derived

from "hours of work" or '"paid leave.' Suppose, for instance,
an employee worked his regularly scheduled week and thus ac-
cumulated 40 hours of straight time pay. Suppose he was

also scheduled on a non-scheduled day but was unable to re-
port due to an "Act of God." He canmot recelve administrative
leave for the latter day because such "paid leave' would
generate an extra eight hours at straight time, i.e., a

total of 48 hours of straight time for the week, something
plainly forbidden by 433.1.

All of this suggests the purpose of 'paid leave.'" It is
to provide the employee, in appropriate circumstances, with
pay for time not worked so that he will receive no less than
40 hours of straight time in a given week. It is a means of
guaranteeing an employee, when eligible, his anticipated 40
hours -of-straight time pay. To allow an employee to receive
administrative leave in a week in which he realizes 40 hours
of straight time for "hours of work" would be a contradiction
of the principle stated in 433.1.

- The same principle can be found in Postal Service hand-
books. Consider F-21, Timekeepers' Instructions, Section

"Granting Leave. Eligible employees may be
granted up to 8 hours annual leave during their
scheduled days or days normally worked... In no
case may the total of straight time hours and
all paid leave hours exceed 8 hours per service
day or 40 hours per service week...'" (Emphasis
added)

Here too the principle is that an employee cannot be given a
"total' of more than '"40 hours' of straight time in a week,
whether that pay is derived from hours of work or 'paid leave."
This plainly suggests that "paid leave' serves to provide an
employee, in appropriate circumstances, with pay for time

not worked so that he will receive no léss than the 40 hours

of straight time he was scheduled (or would have been scheduled
apart from the leave). The F-21 handbook thus reinforces



the observations previously made about Section 433.1
(ELM) . * '

Regional Arbitrator Zack had occasion to construe the
F-21, Section 323.4, in Case No. H1C-1J-C-17664, decided
November 28, 1984. There, the grievants were scheduled on
what was for them a non-scheduled day, Saturday, February 12,
but were unable to report because of a snowstorm. They sought
administrative leave in addition to the 40 hours of straight
time they received for their regularly scheduled week. Zack,
in denying the grievance, explained:

"...Even though February 12th was a 'scheduled
day', it is excluded from payment of Administra-
tive Leave by the sentence of the section [323.4]

that reads: 'In no case may the total of straight
time hours and all paid leave hours exceed...40
[hours] per service week.' Since the grievants

did work and get paid for their 40 hours that
week, and since the Administrative Leave they
seek to be paid for would lead to exceeding 40
service hours per week, their grievance must be
denied."

Zack held, without so stating, that the words 'fall paid
leave™ in Section 323.4 apply to administrative leave. Re-
gional Arbitrator Dennis inm a later award, Case Nos. N1C-1J-C-15625
and -15444, agreed with Zack's ruling and went a step further in
specifically stating that the words "all paid leave' include ad-
ministrative leave. However, it should be emphasized that
323.4 is part of an "annual leave'" provision. Indeed, the very
first sentence of 323.4 speaks of employees being 'granted up
to 8 hours annual leave..." But even assuming that 323.4 per-
tains only to annual leave, it nevertheless illustrates that
the underlying principle found in Section 433.1 (ELM) has been
echoed elsewhere in Postal Service handbooks. The principle,

¥ The Postal Service also stressed the terms of F-22, the
PSDS Time and Attendance handbook, Section 312.7. But the
provision it cited in its post-hearing brief was not effec-
tive until December 1985, more than one year after the October
1984 incident in Colorado Springs which led to this dispute.
The comparable provision of F-22 in effect in October 1984,
namely, Section 312.6, says nothing which is useful to the
resolution of this grievance.




to repeat, is that employees can receive no more than 40
hours of straight time pay in a week, whether derived from
hours of work or paid leave. This covers any kind of paid
leave, including administrative leave.

My conclusion is that although the grievants in the pre-
sent case met the eligibility conditions of Sections 519.215a
(ELM), they cannot receive administrative leave for the day
in question if they ran afoul of Section 433.1 (ELM). For
the latter provision is an overriding limitation on the scope
of administrative leave payments. It follows that if the
grievants received 40 hours of straight time for hours worked
in the week in question*, they are not entitled to admini-
strative leave. 1If, om the other hand, they received less
than 40 hours of straight time for hours worked®, they are en-
titled to such administrative leave as would raise their com-
pensation for the week to 40 hours of straight time.

AWARD

The grievance is resolved in accordance with the fore-
going opinion.
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‘Richard Mittenthal, Arbitrator

* This 40-hour formulation actually refers to the combination
of hours worked and paid leave other than administrative leave.




