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In the Matter of the Arbitration
between

NATIONAL POST OFFICE MAIL HANDLERS,
WATCHMEN , . MESSENGERS AND GROUP
LEADERS , DIVISION OF THE LABORERS'
INTERNATIONAL UNION OF N .A ., AFL-CIO

-and-

UNITED STATES POSTAL SERVICE

Appearances :

Case No . NC-C-481
E . Alford
St. Louis, MO
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For the USPS- David G . Karro, Esq .

For the Mail Handlers Union - Marcellus Wilson,
Adm. Technical Asst .

BACKGROUND :

Pursuant to the provisions of the National Agreement
-in effect at the time that this grievance arose, this case was
properly processed through the steps of the grievance procedure .

The Parties stipulated that the matter in dispute was before the
Arbitrator for a final and binding decision .

The hearing was held at USPS Headquarters in Washington,
DC on July 27, 1979 . At that time, these parties were represented
as indicated above, and they were given full opportunity to pres-
ent testimony , other evidence and argument in support of their
respective contentions . By agreement , the Postal Service submitted

a post-hearing brief . A transcript of the proceeding was made and
.

available in the consideration of this issue .

THE ISSUE :

Although these Parties did not agree upon a•definition

o£ the matter in issue , the grievance raised by the Union is set

forth in Jt . Exhibit 5 , a letter dated June 15, 1977 from the
Union's National Director to the Assistant Postmaster GetheaUnin
the Employee and Labor Relations Group . In the letter,



stated the issue as follows :

"It is the position of the Union that once manage-
ment posts a holiday schedule , which, either by in-
clusion or omission , schedules Mail Handlers to
work on the holiday, management cannot avoid paying
holiday pay to these Mail Handlers by thereafter
notifying them that they are not to report for duty
on these days despite the schedule ."

STATEMENT OF THE CASE :

As stated above, the issue in this case is whether
Management at the St . Louis Post Office violated Article XI,
Section 6 , of the 1975 Agreement when it failed to notify
Tour 2 Mail Handlers in the outgoing letter section that they
need not report for work on New Years Day or their designated
holiday .

The Union, in effect argued that these employees were
entitled to work on the holiday unless that employee is speci-
fically told not to come in on the holiday. Management took the
position that unless an : employee is told he is to work on the
holiday the employee is off on the holiday .

PROVISIONS OF THE AGREEMENT IN CONTENTION :

Article XI , Section 6 of the 1975 Agreement states :

The Employer will determine the number and cate-
gories of employees needed for holiday work and
a schedule shall be posted as of the Wednesday
preceding the service week in which the holiday
falls . As many full- time and part-time regular
schedule employees as can . be spared will be excused
from duty on a holiday or day designated as their
holiday. Such employees will not be required to
work on a holiday or day designated as their holi-
day unless all casuals and part-time flexibles are
utilized to the maximum extent possible, even if
the payment of overtime is required , and unless
all full-time and part - time, regulars with the-

needed skills who wish to work on the holiday
have been afforded the opportunity to do so . An
employee scheduled to work on a holiday who does
not work shall not receive holiday pay , unless
such absence is based on an extreme emergency situ-
ation and is excused by the Employer .



Article XLIII, Section 9 of the Agreement reads :

Subject to the provisions of the National
Agreement, the Employer will determine the
number and categories of employees needed
for holiday work . Within these categories,
the Employer will select volunteers by sen-
iority . If there are not sufficient volun-
teers, inverse seniority will be used to
select employees to work on the holiday .

In late 1975, the St ; Louis Post Office requested tour
2 employees in the outgoing letter section who desired to volun-
teer to work the New Year's holiday or `heir designated holiday
to place their signature on a posted list in one of three columns ;
the first being for those who wished to work on December 30, 1975 ;
the second being for those who wished to work on December 31, 1975 ;
and the last being for those who wished to work on January 1, 1976 .

The posting then went on to state :

Signing this list does not constitute assurance
that you will be selected but merely expresses
a desire to work .

The posting also contained the following statement :

A schedule of employees selected will be post-
ed no later than Wednesday, December 24, 1975 .

The completed posting indicated that two Mail Handlers
volunteered to work on Tuesday, December 30, 1975 . No one volun-
teered to work on Wednesday, December 31, 1975 in this classifi-
cation . Two Mail Handlers also volunteered to work on January 1,
1976 .

On December 24, 1975, the Post Office posted a holiday
schedule . The posting required seven tfail Handlers to report for
work on January 1, 1976 . The two who had volunteered were included
among the seven who were named . The posting did not require any
Mail Handler to work that tour on December 30, 1975 or on December
31, 1975 .

On Tuesday, December 30, 1975, C .W . Closson, who had
volunteered to work on that day did report for work . •That was

his d~ gnated holiday . He had not been told that he need not re-
port that day, but as stated above, the holiday schedule did not
indicate that he was to work on December 30, 1975 . No other em-
ployee whose designated holiday fell on December 30, 1975 reported



for work that day . No employee who was not designated to work
on January 1, 1976 reported for work on that day .

It was the position of The Union that the Post Office
did not excuse employees from working on January 1, 1976 and for
that reason those employees should be paid . The same is true
of those employees who were not specifically excused on Tuesday,
December 30, 1975, which was their designated 'tioliday . The Union

alleged that at St . Louis, the postal authorities consistently
had served notice on those who were to report on holidays as well
as those who were not to report . The Union argued that on
December 29, 1970, two '_'ail Handlers, who had volunteered to work
on January 1, 1976, were told orally that they were not expected

to report . One of the volunteers was absent that day and did not
receive such verbal instruction . He reported for work on January
1, 1976 and worked for a little while before being sent home .
According to the Mail Handlers, proper notification should have
been given in writing on December 24, 1975 to all employees who
were not expected to repirt for work . That is the way it was
done on another floor and for another group of employees .

OPINION :

The claim made in this case by the Union is clearly in-
consistent with the language and intent of the two provisions of
the 1975 Agreement quoted above . It is clear that the whole
thrust of the holiday scheduling provisions is to providb as many
employees as possible with the holiday or their designated holiday
as a day of rest . The part-timers and the casuals are to be employed
where possible despite the requirements in other parts of the agree-
ment to grant priority in work assignments to the career employees .`
The Union was not able to point to any language in Section 6 of
Article XI which implied that notice that employees are not to work
on the holiday or designated holiday is required by the Agreement .

The language of this provision as well as the language of Article
XLIII, Section 9, also quoted above, just does not place an affirma-
tive duty upon management to indicate which employees will not be
needed on a holiday .

Because of the lack of support found in the language of
the Agreement, the Union relied upon a claim that at St . Louis
there was a consistent past practice of notifying both the employees
who were to report as well as the employees who were to stay at home
and enjoy the holiday . In supprt of this contention the Union
submitted three exhibits which management agreed could be placed in
the record as Joint Exhibits 10, 11, and 12 . It is true that the

second paragraph in Jt . Exhibit 10 does state

that the employees stmas, 1975, needenotsr report onrthat1day. However, thisnsameeExhibit
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requires certain employees to report for work on December 25th, but
it does not state that all other employees need not report for work
on that date , Similarly , Joint Exhibits 11 and 12 do not consistent-

ly '.nform employees that they need not-report for work on the holi-
days in question .

Joint Exhibit 1, the document on which those who volun-
teered to work on the New Years Holiday or their designated holiday

were asked to sign up warned that affixing ones name to that sheet
did not constitute a direction to report for work or as stated,
"an assurance that you will be selected . . ." It goes on to clearly
state that on December 24, 1979 a schedule of those volunteers who
were selected would be posted . That selection was made and appears

in the posting made on that date . In view of this clar language
on the sign up sheet as well as the posted schedule , a reason why
any Mail Handler who did not see his name on the schedule should
have assumed he was to work on the holiday or his designated holiday
is very difficult to understand .

In fact, only one employee actually did show up for work
on the holiday or his designated holiday . That is clear and con-
vincing evidence that all other employees received due notice and
were fu4ly aware that absent any further word from their employer

they could not be considered AWOL for failing to report for work
on the holiday or on their designated holiday .

AWARD

The grievance processed to arbitration
as Case No . MC-C-481, and which arose
at the St . Louis Post Office must be and
hereby is denied .

HOWARD G

Washington, DC
December 22, 1979

GASER, ARBITRATOR
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